Σύκο γλυκό του κουταλιού



Αγαπημένο γλυκό συκαλάκι με απίστευτο άρωμα! 



Τα μαζεύουμε τέλη Απρίλη με αρχές Μάη γιατί τότε έχουν το κατάλληλο μέγεθος για το γλυκάκι αυτό.
Καλό είναι να το φτιάχνουμε μέχρι τα μέσα Μαίου κάθε χρόνο γιατί μετά τα σύκα «σποριάζουν!


Υλικά:


1 κιλό συκαλάκια
1 1/2 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
λίγα γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)
1 βανίλια
4 κ.σ χυμός λεμονιού
1/2 κούπα γλυκόζη
Προαιρετικά: ξεφλουδισμένα και λίγο καβουρδισμένα (στο φούρνο)  αμύγδαλα όσα τα συκαλάκια μας η καρύδια.



Εκτέλεση:



Κόβουμε λίγο το κοτσανάκι απ τα σύκα 
και τα ξεπλένουμε.
(Αυτή τη διαδικασία
την κάνουμε πάντα με γάντια γιατί το γάλα των σύκων μπορεί να μας προκαλέσει φαγούρα) ,επισης ανοίγουμε λίγο τον πάτο του σύκου και σκαλίζουμε λίγο για να ελέγξουμε ότι είναι καλό και να βγουν τυχόν σπόρια.

Βάζουμε τα συκαλάκια σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και τα βράζουμε για 5 λεπτά.

Έπειτα τα σουρώνω τα ρίχνω σε λεκάνη με κρύο νερό.
.
Αυτό (βράσιμο 5΄ - σούρωμα - κρύο νερό), το κάνω συνέχεια τρείς (3) φορές .
τελικά,τα σύκα έχουν βράσει περίπου γιά 15 λεπτά.





Στραγγίζουμε καλά τα σύκα σε τρυπητό και αφού κρυώσουν τα πιέζουμε ένα ένα να φύγει το περιττό νερό  απο μέσα. Εγώ  τα  στραγγίζω σε πετσέτα όπως στην φωτογραφία.






  


Εαν βάλουμε αμύγδαλα τα προσθέτουμε τώρα,παίρνουμε ένα - ένα συκαλάκι και μπήγουμε μέσα ένα αμύγδαλο παράλληλα, σφίγγουμε  ελαφρά με τα δάχτυλα το σύκο θα δούμε ότι βγάζει νερό.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και τη βράζουμε για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε μέσα τα συκαλάκια και τα βράζουμε για 15 λεπτά.

Τα βγάζουμε απ τη φωτιά και τα αφήνουμε όλη νύχτα μέσα στο σιρόπι.

Την επόμενη μέρα συνεχίζουμε για να δέσει το γλυκό μας.

Αν το σιρόπι δεν έχει δέσει καλά και τα σύκα είναι πολύ μαλακά, τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τα στραγγίζουμε δένουμε το σιρόπι και μετά τα ξανα προσθέτουμε.
Λίγο πριν κατεβάσουμε το γλυκό μας προσθέτουμε τα αρωματικά, το χυμό λεμονιού και τη γλυκόζη.
Αφήνουμε να κρυώσει και το φυλάμε σε αποστειρωμένα βάζα.


Λίγα ακόμη μυστικά:

Το συγκεκριμένο γλυκάκι έχει μια ευαισθησία ως προς το δέσιμο. Αν το δέσουμε πολύ ζαχαρώνει εύκολα αν δεν το δέσουμε καλά και έχουν κρατήσει νερό μέσα τα συκαλάκια μουχλιάζουν. Αν μας ζαχαρώσει το βάζουμε σε κατσαρολίτσα και το βράζουμε πάλι με λίγο νεράκι. Αν πάλι μας μουχλιάσει πετάμε το πάνω μέρος του γλυκού το βάζουμε σε κατσαρολίτσα και το ξαναβάζουμε μέχρι να δέσει κ΄άλλο Πολλοί χρησιμοποιούν γαλαζόπετρα για να κρατήσει το σύκο το βαθύ πράσινο χρώμα του, δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ καθότι είμαι επιφυλακτική ως προς αυτή. Πάντως και χωρίς αυτή το χρώμα του είναι τέλειο.
.......................................................................................................
            http://www.sintagesgiagias.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου