Αρνικα (arnica montana)



Βοτανικό όνομα: Αρνακίς η ορεινή (arnica montana) ανήκει στην οικογένεια των σύνθετων (asteraceae).

 Το όνομα αρνίκα προέρχετε από την Ελληνική λέξη <<αρνάκις>>που σημαίνει δέρμα αρνιού λόγου της υφής των σεπάλων που καλύπτονται από μαλακά τριχίδια που περιβάλλουν τον ανθό.
Κατάγεται από την Ευρώπη και ευδοκιμεί σε βουνά και χερσότοπους, σε ξερικά λιβάδια στα δάση και ως καλλιεργούμενο.
Φτάνει σε ύψος μέχρι 6 εκ., έχει τριχωτούς βλαστούς, σχηματίζει άμισχη ροζέτα από φύλλα σε σχήμα δόρατος και κίτρινα άνθη.



Τη συναντάμε στη βόρειο Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη και σε άλλες ακόμη Ηπείρους.

Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.

Είναι φυτό ορεινό όπως δείχνει το όνομα του. Χαρακτηριστικά είναι τα άνθη του (μαργαρίτες χονδρές, κίτρινες).
 Το στέλεχος της Άρνικα είναι ίσιο, όρθιο μέχρι 50 πόντων. 
Τα φύλλα στη βάση είναι πιο χονδρά με χόνδροι σύνδεση χωρίς μίσχο.
 Η Άρνικα είναι φυτό ποώδες που ζει πολλά χρόνια. 
Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και με διαίρεση, ευδοκιμεί δε σε τόπους όπου διατηρούν υγρασία. Η συγκομιδή της γίνεται κατά την εποχή της άνθησης. 
Η άρνικα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως αποτελεσματικό επουλωτικό μέσο.
 Θεωρούταν τονωτικό για το κυκλοφοριακό και πολύτιμο μέσο για τη θεραπεία της στηθάγχης (ακόμα και ο γερμανός ποιητής Γκαίτε έπινε στα γηρατειά του τσάι άρνικας για να καταπραΰνει τη στηθάγχη του), θεωρούταν επίσης και διουρητική όπως και ευεργετική σε περίπτωση τυμπανισμού, χρησιμοποιούταν δε και ως ανθελμινθικό (κατά των σκουληκιών) καθώς και για τη θεραπεία δαγκωμάτων ζώων.

Χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού: 

Γίνεται χρήση μόνο των ανθών, π.χ. ως τσάι ή βάμμα. Τα φύλλα της έχουν επουλωτικές ιδιότητες. Επίσης έχει θεραπευτική δράση κατά των μωλώπων.


Ιδιότητες: Η άρνικα έχει αντισηπτικές, αντιρρευματικές και αντιαρθριτικές ιδιότητες.
 Οι αξιοσημείωτες θεραπευτικές επιτυχίες της άρνικας οφείλονται στα ποικίλα συστατικά της. 
Τα αιθέρια έλαια ενεργούν π.χ. απολυμαντικά, αναστέλλουν τις μολύνσεις και βοηθούν μάλιστα στην επούλωση των πληγών, τα δε φλαβονοειδή ενεργούν μαζί με άλλα συστατικά ευεργετικά στο κυκλοφορικό σύστημα.




Χρήση: Η αντισηπτική αλοιφή άρνικας ή τα ομοιοπαθητικά παρασκευάσματα άρνικας χρησιμοποιούνται στη θεραπεία θλάσεων, στραμπουληγμάτων, μυϊκών πόνων. Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και επιταχύνουν τη θεραπεία. 
Οι πληγές που επουλώνονται δύσκολα, θεραπεύονται συχνά με χρήση άρνικας. Οι γαργάρες με άρνικα καταπραΰνουν τη στοματίτιδα και τη φαρυγγίτιδα. 
Λόγω της όχι ασήμαντης περιεκτικότητας οε δηλητήριο η άρνικα χρησιμοποιείται σήμερα μόνο εξωτερικά.

Φτιάξε κρέμα καψαϊκίνης!!

Εσωτερικός πρέπει να παίρνεται σε μετρημένες δόσεις γιατί διαφορετικά είναι πολύ επικίνδυνη.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μεγάλες ποσότητες προκαλούν εμετό. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο σοβαρά ώστε να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο. Κύρια συστατικά της είναι η αρνικίνη και το γαλλικό οξύ. Σε περίπτωση δηλητηρίασης αντίδοτο είναι το όπιο και η ταννίνη.


Προειδοποίηση: Οι παραπάνω πληροφορίες είναι ενημερωτικού περιεχομένου. Ο συντάκτης του άρθρου δε φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε ατύχημα ή τραυματισμό προκύψει από τη κακή χρήση της αλοιφής ή των συστατικών της. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον ιατρό σας.


ΠΗΓΕΣ:
http://www.mybeautynet.gr
http://www.phyto.gr

1 σχόλιο: