Βήχας

Είναι γνωστά τα βότανα που βοηθούν στην αντιμετώπιση του βήχα, της βρογχίτιδας, του κρυολογήματος, της γρίππης και του άσθματος.
Αυτά είναι η ινούλα, η γλυκόριζα, η δρακοντιά, το αγριοθυμάρι, η βρωμαλεϊνη, η boswellia, ο ευκάλυπτος, το θυμάρι, η κυδωνιά, η μπελαντόνα ή ευθαλεία, το πεύκο, η υδράστη, το φασκόμμηλο, τα φύλλα της καστανιάς, η λομπέλια, το χαμομήλι και το τσάι κ.α.
Σπίτικες συνταγές για την αντιμετώπιση του βήχα:
1.  Βήχας λόγω ερεθισμένου λαιμού.
-Βάλτε ένα λεμόνι με τη φλούδα του σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό και αφήστε το να βράσει για 5 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια, βγάλτε το, κόψτε το στη μέση και στίψτε το. Όσο είναι ακόμα ζεστό, διαλύστε στο χυμό του 3 κουταλιές μέλι, ανακατέψτε καλά και πιείτε το σε δύο δόσεις μέσα στην ημέρα. Το μέλι δρα ως μαλακτικό, αντισηπτικό και αντιβιοτικό στο λαιμό. O χυμός λεμονιού έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
-Διάλυμα για γαργάρες
Τι θα χρειαστείτε

1 κ.γ. βάμμα φασκόμηλου (Salvia officinalis)
1 κ.γ. βάμμα δεντρολίβανου (Rosmarinus)
1 κ.γ. βάμμα θυμάρι
1 κ.γ. βάμμα μύρου (Commiphora molmol)
1 κ.γ. βάμμα εχινάκειας
Η συνταγή: Αναμείξτε τα βάμματα σε μισό ποτήρι του κρασιού ζεστό νερό. Κάντε γαργάρες για μερικά λεπτά και κατόπιν καταπιείτε το.
Σημείωση: Αν είστε έγκυες, μην το καταπιείτε.
-Τσάι από φασκόμηλο
Τι θα χρειαστείτε

μία κ.σ. φασκόμηλο (περίπου 2-3 γρ.)
5 ml ξίδι
1 κ.γ. μέλι
Η συνταγή: Βάλτε το φασκόμηλο σε ένα σουρωτήρι και τοποθετήστε το στο φλιτζάνι. Γεμίστε το με βρασμένο νερό. Καλύψτε το φλιτζάνι με ένα καπάκι για 10' κι έπειτα αφήστε το να κρυώσει. Προσθέστε το ξίδι και το μέλι. Κάντε γαργάρες για μερικά λεπτά και καταπιείτε το.
Σημείωση: Αν είστε έγκυες, μην το καταπιείτε.
2. Χρόνιος βήχας. Kόψτε σε ροδέλες 3 πράσα και βάλτε τα να βράσουν καλά με λίγο νερό. Όταν μαλακώσουν, σουρώστε τα και αναμείξτε τα καλά με 2 κουταλιές μέλι μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Kάθε φορά που σας πιάνει κρίση βήχα, παίρνετε μία κουταλιά από αυτήν την πάστα. Tο πράσο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σκόρδο και το κρεμμύδι και έχει όπως και αυτά αντιβηχικές ιδιότητες, χωρίς όμως να έχει τόσο έντονη γεύση και μυρωδιά. Tο μέλι, όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι γνωστό για τις αντιβιοτικές, μαλακτικές και αντισηπτικές του ιδιότητες.
3. Κρίσεις ξηρού ή παραγωγικού βήχα:
-Χυμός με φρέσκα κρεμμυδάκια. Bάλτε στον αποχυμωτή ή στο μπλέντερ 5 χοντρά φρέσκα κρεμμυδάκια, σουρώστε τα και πιείτε μικρές γουλιές από το χυμό, πολλές φορές μέσα στη μέρα. O χυμός αυτός δρα ως αποχρεμπτικό, ενώ ταυτόχρονα έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
-Σιρόπι βοτάνων
Τι θα χρειαστείτε1 κ.γ. φτελιά (slippery elm)
2 κ.γ. δενδρομολόχα (Althaea officinalis)
45 σταγ. βάμμα εχινακέας (echinacea)
5 στ. βάμμα γλυκόρριζας (Glycyrrhiza glabra)
1 κ.γ. μέλι
Η συνταγή: Βάλτε τα ξηρά βότανα μέσα σε μiα κανάτα τσαγιού και προσθέστε 250 ml σχεδόν βραστό νερό. Εμποτίστε για 20 λεπτά και μετά σουρώστε. Προσθέστε τα βάμματα και το μέλι.
Σημείωση: Αποφύγετε τη γλυκόρριζα, αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.
-Χυμός από ρόδι
Τι θα χρειαστείτε 
1 ρόδι
Η συνταγή: Τοποθετήστε το ρόδι οριζόντια και κρατώντας το σφιχτά με την παλάμη σας κυλήστε το, θρυμματίζοντας τους σπόρους του. Αφαιρέστε την κορυφή του και συμπιέστε το. Πίνετε 1-2 ποτήρια με τα πρώτα συμπτώματα.
4. Χρόνια βρογχίτιδα
1. Για να καλμάρετε τον ενοχλητικό βήχα που προκαλεί η χρόνια βρογχίτιδα, ψιλοκόψτε ένα ξερό κρεμμύδι και δύο φύλλα άσπρου λάχανου, ανακατέψτε τα, πασπαλίστε τα με καστανή ζάχαρη και αφήστε τα να μείνουν για 48 ώρες. Aν τρώτε 1-2 κουταλιές από τη σαλάτα που φτιάξατε 3-4 φορές την ημέρα, ο βήχας σας θα υποχωρήσει.
2. Ρίξτε δύο σκελίδες σκόρδο σε ένα φλιτζάνι κρύο γάλα και αφού πάρει βράση, αφήστε το για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Πιείτε το γάλα όσο είναι ακόμα ζεστό. Tο σκόρδο και οι θειικές του ενώσεις έχουν αποχρεμπτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.
Βότανα και βήχας
-Για τον βήχα και το συνάχι παρασκευάστε αφέψημα σπόρων βρώμης χρησιμοποιώντας 15-20 γρ. σπόρων σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 2-3 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
-Για το βήχα παρασκευάστε έγχυμα από τα φύλλα της καστανιάς χρησιμοποιώντας 30-50 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε μέχρι δύο φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
-Για το άσθμα, το βήχα και τη βρογχίτιδα παρασκευάστε έγχυμα ινούλας ρίχνοντας 1 κ.τ.τ. τεμαχισμένη ρίζα σε ένα ποτήρι κρύο νερό για 8 ώρες. Κατόπιν το ζεσταίνετε και πίνετε από ένα ποτήρι τρεις φορές την ημέρα.
-Το θυμάρι ως έγχυμα χρησιμοποιείται ευρέως για τα κρυολογήματαενώ το σιρόπι ανακουφίζει το βήχα. Για απόχρεμψη και για το βήχα παρασκευάστε έγχυμα χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του τσαγιού σε μισό λίτρο νερό και πίνετε μέχρι 3 φορές την ημέρα.
-Για το βήχα, τη βρογχίτιδα, το κρυολόγημα και την πνευμονία παρασκευάστε έγχυμα από τη ρίζα της γλυκόριζας, χρησιμοποιώντας 30-60 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1-2 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
-Για το βήχα παρασκευάστε αφέψημα απο τα φύλλα του αδίαντου, χρησιμοποιώντας 10-15 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1-2 φλυτζάνια τσαγιού την ημέρα. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε έγχυμα φύλλων βάζοντας 15-20 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 3-4 κουταλιές της σούπας ημερησίως.
-Για το βήχα και για τη βρογχίτιδα παρασκευάστε αφέψημα απο τους σπόρους του φυτού αγριμόνιοχρησιμοποιώντας 30-50 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1 φλυτζάνι του τσαγιού την ημέρα.
-Για τη βρογχίτιδα παρασκευάστε έγχυμα από τα φύλλα του λιναριού, χρησιμοποιώντας 15-20 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 2 φλυτζάνια του τσαγιού ημερησίως.
-Για το κρυολόγημα και τη βρογχίτιδα προσθέστε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου ή φύλλα του ευκάλυπτου σε βραστό νερό και κάντε εισπνοές.
-Για τον πονόλαιμο παρασκευάστε έγχυμα απο τη ρίζα του φυτού τζίντζερ ρίχνοντας μία κουταλιά του τσαγιού σε βραστό νερό και αφήνετε για 5 λεπτά. Πίνετε όποτε χρειάζεται. Για το κρυολόγημα κάντε γαργάρες. Προσοχή ανεβάζει την πίεση.
-Για τη γρίπη  παρασκευάστε αφέψημα απο τα άνθη της φλαμουριάς χρησιμοποιώντας 15-20 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1-2 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
-Για το κρυολόγημα παρασκευάστε αφέψημα απο τα άνθη του τσαγιού χρησιμοποιώντας 30-40 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1-2 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
-Για τη γρίπη παρασκευάστε έγχυμα απο τις ανθισμένες κορυφές του δεντρολίβανου βάζοντας 5-15 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1-2 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα ή κάντε εισπνοές ατμών του αφεψήματος. Για το άσθμα παρασκευάστε αφέψημα φύλλων ή ανθέων δεντρολίβανου, βάζοντας 20-30 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1-2 κουταλιές την ημέρα.
-Εχινάκεια κατά του βήχα: Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η εχινάκεια συμβάλλει σε ένα βαθμό στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος και στην ανακούφιση από τα συμπτώματά του, όπως ο βήχας, ο πονόλαιμοςκαι ο πυρετός, ενώ ίσως να έχει και προληπτική δράση, αφού θεωρείται ότι τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.Για την ανακούφιση του πονόλαιμου, κάντε γαργάρες με αφέψημα εχινάκειας 3 φορές την ημέρα, ενώ για καλύτερα αποτελέσματα ­συνδυάστε το βότανο με βιταμίνη C, πρόπολη και ψευδάργυρο.
Διοσκουρίδης για το βήχα...
Τους χρόνιους βήχες ωφελεί – γιατί στους πρόσφατους είναι ασύμφορο να δίνουμε φάρμακα, γιατί με πόση νερού και κατάλληλη τροφή και ροφήματα είναι εύκολο να θεραπευτούν – τους χρόνιους δε θεραπεύουν τα εξής όταν πίνονται:
- το φασκόμηλο σαν ρόφημα
- 2 λιωμένοι καρποί δάφνης μαζί με νερό
- μία δραχμή ρίζας ασφόδελου με κρασί
- καρποί αρκεύθου 5 ή 6 ή 7 ή 8 ή κεδρόμηλα όταν πίνονται μαζί με κρασί ή νερωμένο ξινό κρασί
- το αφέψημα της βάκχαρης με νερό (αρωματικό φυτό από τις ρίζες του οποίου εξάγετε μύρο-gnaphalium sanguineum)
- μία δραχμή από τον καρπό του βάλσαμου (Commiphora opobalsamum) με κρασόμελο
- ο χυμός της ελξίμης (περδικάκι-Parietaria officinalis), όταν πίνεται σε ποσότητα ενός κυάθου
- η σμύρνα όταν καταπίνεται σε μέγεθος ενός κουκιού
- η ρίζα του σμύρνιου όταν πίνεται
- αφέψημα θυμαριού, θρουμπιού ή ύσσωπου μαζί με μέλι και ξερά σύκα
- ο χυμός ή το αφέψημα της αλογοουράς ή του ισόπυρου μαζί με μελόνερο
- τα φουντούκια όταν πίνονται με μελόνερο και πιπέρι
- 2 δραχμές από τη ρίζα του μεγάλου κενταύριου μαζί με κρασί
- το κόμμι της πικραμυγδαλιάς ή της κερασιάς ή της κορομηλιάς μαζί με νερωμένο κρασί
- το αφέψημα της ρίζας της πανάκειας ή του πευκέδανου ή το γαλάκτωμά τους
- το σέσελι όταν πίνεται με κρασί
- μία δραχμή από βρασμένο σκιλλοκρέμμυδο μαζί με ξυδόμελο ή κρασόμελο
- ένας κύανθος μοσχοσίταρο, αν βραστεί με νερό και πίνεται για 15 ημέρες
- το αφέψημα της χαμοδρυάς
- το ερύσιμο ή το κάρδαμο, αν μουσκέψει προηγμένος για μία ημέρα και έπειτα βραστεί σε χυλό κριθαριού και ποθεί
- η ρίζα του άρου όταν τρώγεται βρασμένη ή το ίδιο και η ρίζα της δρακοντιάς
- οι σταφίδες όταν τρώγονται
- το βρασμένο πράσο όταν τρώγεται και ο χυμός του όταν καταπίνεται
- το βραστό και το ωμό σκόρδο όταν τρώγονται
- τα ξερά σύκα αν ψηθούν πάνω σε κάρβουνα και πασπαλιστούν με πιπέρι
- οι καρυδάτοι χουρμάδες, αν μουσκέψουν σε κρασί και έπειτα ψηθούν και πασπαλιστούν με πιπέρι
Τους έντονους παροξυσμούς του βήχα τους ωφελεί το κρασί, αν μείνει για μία νύχτα σε σκιλλοκρέμμυδο και δοθεί κατά τις προσβολές του βήχα. Να λαμβάνεται με καλαμάκι και σε μικρή ποσότητα, λόγο της καυστικότητάς του. Ωφελεί και το ξύδι του σκιλλοκρέμμυδου όταν πίνεται ή το ζεστό κρασί όταν πίνεται.
Για όλους όσους βήχουν ενδείκνυται το βούτυρο με μέλι και λίγο κύμινο. Βράζεται το βούτυρο με ίση ποσότητα μέλιού, αφού προηγμένος έχει ξαφριστεί το μέλι και τότε προσθέτεται το κύμινο. Κάνει δε αυτό και για τους φθισικούς.
Πηγή: Πεδανίου Διοσκουρίδου-Τόμος II-Περί ευπόριστων και απλών φαρμάκων βιβλίον δεύτερον σελ.241-245/Κεφ. λα', λβ', λγ'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου